تمامی مشمولینی که به سن مشمولیت رسیده باشند در صورتیکه می خواهند ادامه تحصیل دهند می بایست دارای معافیت تحصیلی داشته باشند. در این مقاله تصمیم داریم در رابطه با معافیت تحصیلی چیست و چگونه معافیت تحصیلی بگیریم ، توضیحاتی را ارائه نماییم. توجه داشته باشید در صورتیکه با هر گونه سوال و یا ابهامی در این زمینه مواجه شدید می توانید با استفاده از شماره های درج شده بر روی سایت با مشاورین سامانه صدای مشاور در ارتباط باشید تا ایشان راهنمایی های لازم را در اختیار شما قرار دهند و یا در حل مشکل شما را یاری دهند.
معافیت تحصیلی چیست
معافیت تحصیلی برای آن دسته از افرادی می باشد که می خواهند تحصیلات خود را در مقطع دانشگاهی ادامه دهند. در این زمان با توجه به اینکه این افراد پس از فارغ التحصیلی در مقطع متوسطه مشمول به خدمت سربازی می باشند . البته این را هم در نظر داشته باشید که سازمان نظام وظیفه پس از اینکه شما در یک مقطع تحصیلی فارغ التحصیل شدید یکسال به شما فرصت خواهد داد تا برای تحصیل در مقطع بعدی اقدام نمایید . در صورتیکه این یکسال تمام شود و فرد برای اعزام به خدمت سربازی اقدام ننماید مشمول غایب محسوب خواهد شد و مطابق قوانین با وی برخورد خواهد شد. به طور کلی در رابطه با اینکه معافیت تحصیلی چیست اینگونه باید عنوان کنیم که سازمان نظام وظیفه به دانشجویان زمان می دهد برای ادامه تحصیل خود اقدام نمایند و به تحصیل بپردازند و در طول مدت معین شده برای معافیت تحصیلی برای هر مقطع تحصیلی ، دانشجو به هیچ عنوان مشمول محسوب نمی شود. معافیت تحصیلی برای هر مقطع تحصیلی به شرح ذیل می باشد :
1) مقطع کاردانی دو و نیم سال
2) کارشناسی ناپیوسته سه سال
3) کارشناسی پیوسته پنج سال
4) کارشناسی ارشد ناپیوسته سه سال
5) کارشناسی ارشد پیوسته شش سال
6) دکترای پزشکی پیوسته هشت سال
7) دکتری تخصصی شش سال
موضوع مهمی که باید بدان اشاره کنیم این می باشد که معافیت تحصیلی برای طلاب و دانشجویان انصرافی به صورت دیگری می باشد که می توان گفت به شرح ذیل می باشد :
سنوات تحصیلی طلاب علوم دینی
سنوات تحصیلی طلاب برای معافیت تحصیلی طلاب علوم دینی به شرح ذیل می باشد :
سطح |
پایه |
سنوات تحصیلی |
سطح 1 |
از پایه 1 تا پایه 6 |
6 سال و حداکثر 9 سال |
سطح 2 |
از پایه 7 تا پایه 9 |
3 سال و حداکثر 6 سال |
سطح 3 |
پایه 10و 2 سال حضور در کلاس خارج فقه |
3 سال و حداکثر 6 سال |
سطح 4 |
تحصیل در دروس خارج فقه |
مادامی که مرکز مدیریت حوزه علمیه قطع رابطه تحصیلی آنان را اعلام نکند ، همچنان از معافیت تحصیلی استفاده خواهند نمود . |
معافیت تحصیلی دانشجویان انصرافی
ماده 34 قانون نظام وظیفه در رابطه با معافیت تحصیلی برای تمامی دانش آموزان و دانشجویان و طلاب دانشجویی که از تحصیل خود انصراف داده اند به شرح می باشد :
دانشآموزان و دانشجویان و طلاب علوم دینی مشمول، در صورت ترک تحصیل، اخراج، انصراف یا فراغت از تحصیل، باید برای خدمت دوره ضرورت خود را معرفی نمایند. مقامات مسئول مکلفند صورت اسامی این قبیل مشمولین را با ذکر مشخصات کامل و نشانی و رشته تحصیلی به طور انفرادی، بدون تأخیر به سازمان محل ارسال دارند. مهلت معرفی مشمولین مذکور حداکثر یک سال پس از تاریخ انصراف، ترک تحصیل و اخراج و فراغت از تحصیل است.
معافیت تحصیلی خارج از کشور
معافیت تحصیلی خارج از کشور برای دانش آموزانی که در خارج از کشور تحصیل می نمایند طبق قانون نظام وظیفه به شرح ذیل می باشد :
ماده 37:
ایرانیان مقیم خارج از کشور، فرزندان مامورین ثابت دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و همچنین کسانی که قانوناً تحت کفالت، یا ولایت قانونی آنها میباشند، چنانچه در حین تحصیل در مدارس ایرانی مستقر در خارج از کشور و یا مؤسسات آموزشی کشورهای خارج مورد تأیید آموزش و پرورش و طلاب حوزههای علمیه مورد تأیید شورای عالی حوزههای علمیه به سن مشمولیت برسند از معافیت تحصیلی بهرهمند میگردند و ادامه تحصیل آنان تا سقف یک سال پس از فراغت از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی خارج از کشور که مورد تأیید وزارتخانههای علوم یا بهداشت هستند بلامانع میباشد.
چگونه معافیت تحصیلی بگیریم
طبق آیین نامه اجرایی نظام وظیفه و طبق ماده 31 و 33 مربوط به معافیت تحصیلی به شرح ذیل می باشد :
دانش آموزان مدارس و دانشجویان مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت آموزش و پرورش و یا مورد تأیید آن وزارت و دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی یا غیر دولتی داخلی و خارجی مورد تأیید وزارتخانههای علوم و بهداشت و طلاب حوزههای علمیه که در حین تحصیل به سن مشمولیت رسیده و یا میرسند، تا زمانی که به تحصیلات خود ادامه میدهند، از اعزام به خدمت دوره ضرورت معاف میباشند. صدور معافیت تحصیلی دانشآموزان، دانشجویان و طلاب علوم دینی، موکول به ارائه گواهی اشتغال به تحصیل آنان از طریق مراجع ذیربط است و مدت اعتبار آن تا یک سال پس از صدور گواهی پایان تحصیلات در هر مقطع میباشد.
برای طلاب علوم دینی و اینکه چگونه معافیت تحصیلی بگیرند در ماده 32 قانون نظام وظیفه شرح کاملی گفته شده است که به شرح ذیل می باشد :
ماده 32 :
طلاب علوم دینی که قبل از رسیدن به سن مشمولیت و یا اعزام هم طبقه خود طبق ضوابط مرکز مدیریت حوزههای علمیه یا نمایندگان رسمی آن و یا با مجوز رسمی شورای عالی حوزههای علمیه در شهرستانها به تحصیل اشتغال ورزند در مدت تحصیل میتوانند از مزایای ماده 31 قانون استفاده کنند. ارزشیابی میزان تحصیل با شورای مدیریت و یا نماینده آن خواهد بود.
تبصره:
مشمولان دیپلمه که دوره سطح و یا حداقل 6 سال دوره خارج را گذرانده باشند به ترتیب همانند مشمولان لیسانس و دکتر خواهند بود و چنانچه بدون دیپلم دورههای مذکور را گذرانده باشند همانند مشمولان فوق دیپلم و فوق لیسانس میباشند و در هر صورت طلابی که به درجه اجتهاد نایل گردند همانند مشمولین دکترا میباشند.
منبع : معافیت تحصیلی چیست
ثبت نام دانشگاه افسری نیروی انتظامی
شرایط ورود به دانشگاه فرهنگیان
لیست رشته های دانشگاه فرهنگیان
لیست منابع کنکور زبان خارجه 98